Online leren & Netflix

Kristen Bos

Online leren & Netflix, ze worden vaak vergeleken, maar waarom eigenlijk? En wat kunnen we als L&D leren van Netflix?

Steeds vaker hoor of zie ik dat mensen een verband leggen tussen de werking van een LXP (Learning Experience Platform) en het model van Netflix. Zo stonden wij in april met Hubper op het Next Learning congres. Wanneer ik een demo mocht geven werd onze bibliotheekfunctie ook vaak in verband gelegd met het ‘Netflix model’. Als je kijkt naar het succes van Netflix, is dit natuurlijk een compliment. Toch zet het mij aan het denken, want ik twijfel of het Netflix model is wat we willen binnen het leren.


Wat we binnen educatie(tech) kunnen leren van Netflix

De visie van Netflix is het bieden van een alternatief tegen het illegaal kijken van films en series. Dit is een interessant vertrekpunt want je gaat als platform de strijd aan met “gratis” content. Netflix moest dus iets ontwikkelen wat beter is dan gratis. Hierbij gaat het niet alleen om gebruikersgemak en/of de beeldkwaliteit, maar ook om de kwaliteit van de content (Reed hastings, CEO Netflix). De kern zit wat mij betreft in het laatste stukje “de kwaliteit van de content”. In principe hebben gebruikers via Google al 24/7 toegang tot gratis content en kennis. De kwaliteit hiervan is echter niet per se gewaarborgd of de juiste context ontbreekt. Door hier bewust van te zijn bij het ontwikkelen of het cureren van de content binnen je leerplatform voeg je waarde toe voor de gebruikers. Persoonlijk vind ik dat sommige content leveranciers (LXP’s) hier de plank mis slaan en kwantiteit boven kwaliteit plaatsen. Maar hierover later meer.


Suggesties naar gebruiker pushen

Waar wij ook van kunnen leren is hoe Netflix suggesties naar de gebruiker pusht. Als gebruiker weet Netflix mij vaak te verleiden om een bepaalde film of serie te bekijken. Nu weet ik niet hoe het algoritme van Netflix dit bepaald, maar ik kan me goed voorstellen dat hier behoorlijk veel variabelen een rol spelen. Zo kijken ze uiteraard naar mijn kijkgeschiedenis, wellicht de tijdstippen, mogelijk jaargetijden, misschien zelfs wel de weersverwachting en wat voor externe data ze allemaal nog meer zullen verzamelen. Moraal van het verhaal: het algoritme doet goed zijn werk. Hier kunnen leersystemen zeker van leren. Vaak zijn de suggesties die leersystemen geven op dit moment erg plat en lijkt het meer op een echo chamber. Iets waar ik persoonlijk behoorlijk jeuk van krijg. Op het moment dat ik soortgelijke of zeer aangrenzende suggesties krijg dan voelt dat voor mij eerder beperkend in plaats van iets wat voor mij waarde toevoegt.

Maar waar stopt de vergelijking?

Ik sprak ooit eens met een van de oprichters van een grote Nederlandse LXP speler. Hij gaf letterlijk aan dat Netflix hun grootste concurrent is. Wat hij daarmee wil zeggen is dat ze ‘vechten’ om de tijd van de gebruiker. Deze strijd is al jarenlang gaande tussen de grootste (social media)tech bedrijven. Ze willen immers allemaal zoveel mogelijk screentime van de gebruiker claimen, dit om twee redenen; screen-time is om te zetten in advertentie inkomsten of het rechtvaardigt de abonnementskosten. Dit laatste is met name het geval bij LXP’s. Je moet als leverancier aan je klanten - dus niet de gebruikers - kunnen aantonen dat het abonnement wat de klant betaald rendement heeft opgeleverd. Hier zit naar mijn mening de kern van het probleem, want ik vraag me oprecht af wat ik hier als gebruiker aan heb.

Het claimen van zoveel mogelijk tijd

Uiteraard wil ik mij continu ontwikkelen als mens. Soms bewust, soms onbewust. Maar als ik kijk naar het aanbod van de meeste LXP’s dan zijn dat redelijk generieke modules. Dat kan zinvol zijn, mogelijk zinvoller dan een avondje Netflix. Maar er zijn andere platformen waar ik meer de verdieping kan opzoeken zoals fora of YouTube. Maar los van de diepgang of de kwaliteit van de content ben ik van mening dat het claimen van zoveel mogelijk tijd binnen het leren nooit het doel op zich kan zijn. De focus komt hiermee te snel op de vorm, of zelfs verslaving binnen een platform en niet op de inhoud of het inzetten van effectieve leermiddelen. In mijn beleving is hier winst in te behalen.

Als gebruiker wil ik juist leren op een zo effectief mogelijke manier met tools die mij zo snel en makkelijk mogelijk inzicht geven in datgene wat ik op dat moment nodig heb; the next step. En misschien nog wel belangrijker: ik wil toegang hebben op het moment dat ik het nodig heb (lees: performance support).


Het succes van een LXP vergroten

Er zijn in mijn beleving drie verbeteringen te behalen om het succes van een LXP te vergroten:

1. Kleinere leereenheden

Zorg ervoor dat de content makkelijk doorzoekbaar is. Ik wil als gebruiker zo snel mogelijk aan de slag met het thema. Presenteer kleinere leereenheden. Dat wil zeggen dat de gebruiker niet meteen een hele cursus of training hoeft te volgen, maar alleen datgeen gebruikt wat hij op dat moment nodig heeft. Hiermee moet de content veel meer aansluiten bij mijn “leerbehoefte”.

2. Verlaag de drempel voor gebruikers

Dit houdt in dat het LXP zo goed mogelijk geïntegreerd moet zijn binnen het (mogelijk) aanwezige LMS (Learning Management System), het intranet, ga zo maar door.

3. Geef tips

Als laatste zou ik als gebruiker veel meer tips willen ontvangen. Wat is de volgende stap voor mij of welke thema’s zou ik nu echt moeten gaan doorlopen om mijzelf te ontwikkelen.

Kortom: een LXP kan zeker tof zijn, maar de puntjes moeten nog wel even op de i worden gezet!